Tuning vozila

VS Customs vozila

Tuning vozila predstavlja modificiranje performansi ili izgleda vozila. Danas se koristi za personalizaciju vozila kako bi u potpunosti odgovarao željama vozača. Vozila se mogu prilagoditi tako da troše manje goriva, daju veću snagu  i za bolji sveukupan doživljaj vožnje. Modificiranje aerodinamičnih karakteristika obuhvaća prilagodbu bočnih pragova, prednjih i zadnjih branika, spojlera, razdjelnika, ventilatora i kotača.

Osim navedenog, mogu se prilagoditi i sljedeće stavke:

Zvučni sistem – nadogradnja radija kako bi producirao kvalitetan i glasan zvuk. Najčešće prilagodbe jesu zvučnici više kvalitete i niskofrekventni zvučnici, pojačalo i bolji sustavi ožičenja.

Interijer – zbog pravila sigurnosti, ne vrši se prilagodba stavki koje utječu na sigurnost u vozilu, primjerice vađenje pojaseva. Neke od prilagodbi interijera jesu zvučni sistemi, klima i zvučni izolatori.

Motor – modificiraju se mehanički i elektronički elementi poput razdjelnika, svjećica, mase protoka zraka i volumena zraka. Dijelovi kontrolirani elektronski se mogu modificirati kroz proces mapiranja koje se vrši kroz prilagodbu softvera ili fizičke dodatke. Neki mehanički dijelovi se također mogu zamijeniti.

Ovjes – obuhvaća modificiranje opruga, amortizera, stabilizatora i ostalih srodnih komponenata vozila.

Karoserija – dodaju se ili prilagođavaju spojleri i modifikacijski dijelovi karoserije automobila za bolji fizički izgled i aerodinamične performanse.

Gume –  imaju velik utjecaj na doživljaj vožnje i sigurnost u automobilu, a prilagodba guma je jedna od troškovno najprihvatljivijih opcija jer se često mijenjaju. Moguće ih je prilagoditi i kroz dodavanje natpisa.

Detuning – obuhvaća postavljanje postavki vozila na originalne ili smanjenje određenih performansi. Primjerice, može se izvršiti kako bi se smanjilo trenje na mjestima gdje prianjanje nije ključno za veću brzinu motora.